Fáy Présház Étterem

Vidékjáró – Úri muri és gyöngyös-bor a Fáy Présházban Fóton

Vidékjáró – Úri muri és gyöngyös-bor a Fáy Présházban Fóton

Posted on

„Fölfelé megy a borban a gyöngy; Jól teszi. Tőle senki e jogát el nem veszi…” – fakadt ki egykoron Vörösmarty Mihály Fáy András présházában, amikor megkóstolta Jedlik Ányos találmányával dúsított borát, a fröccsöt.

A nagyhírű költőfejedelem igencsak szerette a jófajta bort, ellenben a bencés barát Jedlik, inkább a dinamó forgatásában jeleskedett, és így villanyozta fel a kedélyeket, hogy borból minél kevesebbet kelljen innia, feltalálta a szódát, melyet egy jófajta pohárka fehérborba töltött. Vörösmarty megízlelvén az elegyet, így kiált fel örömében: Spritzer! Később meggondolván az elhamarkodott kijelentését úgy fogalmazott: legyen inkább fröccs! A legenda szerint így született a gyöngyöző ital, a Fáy család egykori birtokán, itt a présházban.Tudósunk, költőnk, és az író földesúr Fáy András már egy jobb helyen koccintgatnak, de a Fáy Présház, és a fröccs ma is elevenen él Fóton. A vendégek ugyanazon örömért keresik fel manapság is az éttermet, magyaros ételt enni, és jó fröccsöt inni.

faypreshaz2

– A mangalica tarjától a csontvelős pirítóson keresztül a halászléig sok minden megtalálható kínálatunkban. Minden különleges kívánságra nyitottak vagyunk, legyen szó vegetáriánusokról, vagy valamilyen speciális diétát követőkről. Az ételek mellé a ház boraiból fröccsöt kínálunk, de csapolt sörök és különböző pálinkák is szerepelnek az italajánlatunkban. A gyerekeknek házi készítésű szörpökkel, limonádéval és bio szőlőlével kedveskedünk – mondja el Bíróné Imre Zsuzsanna, a Fáy Présház Étterem üzletvezetője.

A minőség a Fáy Présház Étteremben az első, melyre Vida Károly Gábor séf szigorúan odafigyel. – Csak minőségi, első osztályú alapanyagokból dolgozunk. Igyekszünk a szezonálisan friss áruk beszerzésére. Állandó beszállítókkal dolgozunk együtt, melynek számos előnye van, elsősorban a bizalom, amely az egyik legfontosabb a minőségi konyha és kiszolgálás területén. Folyamatosan változó havi ajánlatunkban próbálunk nem sztenderd különlegességekkel szolgálni, valamelyest haladni a mai magyar konyhatrend felé. Ehhez elengedhetetlenül fontos a jó csapatmunka, hiszen az év bizonyos időszakában maximális vendéglétszámmal üzemel az étterem. Fontos számunkra a kézművesség. Saját magunk készítünk lekvárokat, savanyúságot, pogácsát, kenyeret – mondja el a konyhafőnök.

faypreshaz3

Ahogy betérünk a présházba, tapasztalhatjuk, hogy hozza a tőle elvárt színvonalat. Igényes berendezés, hangulatos asztalok, és több terasz, ahonnan varázslatos panoráma nyílik a Gödöllői dombság lankáira.

– A Fáy Présházban különleges tárgyakat is őrzünk. Az egyik ilyen egy fából faragott Fáy András szobor, melyben megelevenedik az író földesúr egykori alakja. Az épület oldalán emléktábla is őrzi a gróf emlékét.  A másik relikviánk Agárdy Gábor által készített kép, melyet a színművész özvegye adományozott az étteremnek. A Nemzet Színésze gyakran tiszteletét tette nálunk, törzshelye volt a Fáy Présház – teszi hozzá Bíróné Imre Zsuzsanna.

faypreshaz4

Nem sok olyan étterem van ma Magyarországon, ahol az ízletes, és jó minőségű ételeket ennyire hangulatos környezetben lehet élvezni. Egyik meglepetés után éri a másik azt, aki betéved a présházba, amely nemcsak az ételek minőségének, de mennyiségének és tálalásmódjának is szól.

– Vendégeink minden igényét igyekszünk kielégíteni, a különleges kéréseknek is próbálunk eleget tenni. A megelégedettséget jól mutatja, hogy rengetegen járnak vissza hozzánk, és a törzsvendégállományunk is nagy. Jó úton járunk, és továbbra is szeretnénk hűek maradni önmagunkhoz – mondja el Bíróné Imre Zsuzsanna.

faypreshaz5

A hét közepén igazán jó betérni a Fáy Présház Étterembe, a munka fáradalmait kipihenni, szerdán ugyanis az minden étel árából 30 százalék kedvezményt adnak. Remek lehetőség arra, hogy megismerkedjük az étteremmel, esetlegesen kipróbáljunk olyan ételeket, amelyeket szeretnénk. A végére pedig marad a nagy titkok. Vajon a borba kell a szódát, vagy szódába a bort tölteni? Nem áruljuk el, aki kíváncsi rá, látogasson el a Fáy Présház Étterembe Fótra.

További információk a Fáy Présház weboldalán találhatók.

írta: Lantos Tivadar